Vinställ

Oavsett om du har viner liggande (för vinflaskor ska alltid ligga ned och inget annat!) där hemma under längre eller kortare perioder, är så kallade vinställ en både praktiskt och bra lösning för förvaringen. I ett bra vinställ kommer nämligen vinet att förvaras på rätt sätt, dvs. t.ex. i rätt vinkel, med skydd för sol och liknande, samtidigt som du slipper ha vinflaskor överallt i hemmet.

Dessutom kan man numera köpa vinställ i alla möjliga prisklasser, så detta är inget som endast passar den som är en verkligt seriös vinsamlare, utan även den med endast några få flaskor kan göra klokt i att köpa ett ställ för vinet.

vinställ

När man köper ett vinställ är det dock viktigt att vara medveten om att alla ställ inte är lika bra. Därför är det bra om man vet lite grann om vad som egentligen kännetecknar ett bra vinställ. Därav kommer här en kort men bra lathund till detta, så att du slipper slösa bort både pengar och tid på att skaffa de sämre varianterna:

Se till att flaskorna ligger i stället på rätt sätt

Dvs. de måste ligga på sidan, och inte stå upp, eller vara vinklade på något vis. Tyvärr säljs det nämligen en del sådana vinställ också, och dessa är verkligen inte bra för vinerna, så välj bort dessa, för att istället välja ställ där flaskorna ligger rakt ned.

Fundera på om du vill visa upp dina flaskor eller endast förvara dem

För den som är inne på att flaskorna gärna får synas, finns det nämligen flera bra sådana varianter också, men de flesta vinställ är endast tänka att vara en praktisk förvaringslösning, så är du ute efter detta, kan det krävas att du letar lite mer innan du hittar exakt det rätta stället.

Välj ett stabilt vinställ

Det finns nämligen vinställ som är så rangliga och veka att det finns en risk för att de välter, och då kommer ju förmodligen alla dina flaskor att slås sönder, så undvik sådana varianter, för att istället satsa på så robusta och stabila ställ som möjligt.

Se till så att alla dina flaskor får plats

Inklusive de som du kanske inte ens köpt än. Tanken med att skaffa dessa ställ är ju i regel att alla flaskor man har och kommer att ha ska få plats i dem, så att man slipper kompletteringsköpa andra förvaringslösningar i efterhand. Så se till så att detta verkligen är fallet, genom att räkna det du har, och sedan försöka uppskatta hur mycket du kommer att köpa framöver.