Sängbord

Sovrummet är ett av de mest centrala rummen i våra liv. Det är dit vi går för att sova, slappna av och ibland bara för att ta det lugnt och vara i fred. Sovrummet är en fristad för många. Då kan det vara bra att det ser trevligt och fint ut för att trivseln ska vara på topp. En av de viktigare detaljerna att ta hänsyn till är självklart nattduksbordet. Ett nattduksbord kan tillföra mycket positivt, samt negativt, till helhetsintrycket. Att välja ett nattduksbord som passar bra ihop med sovrummets övriga möblemang är av yttersta vikt. Inte nog med att nattduksbordet bidrar till sovrummets estetiska skönhet, det bidrar även med viktiga funktioner. Till att börja med är det en given plats för väckarklockan. Man kan bevara sina viktigaste ägodelar i dess eventuella lådor. Det är även en bra plats att ställa en nattlampa på, samt lägga boken man just nu läser åt sidan när det är dags att stänga ögonen.

 

Viktigt att tänka på

Väsentliga aspekter att ta i beaktning när du ska köpa sängbord är att det ska passa ihop med övrig inredning i sovrummet. Helhetstänket är av yttersta vikt när man köper nattduksbord då det är en detalj som verkligen kan förgylla sovrummet, likaväl som det kan förstöra hela helhetsintrycket. Några av dessa aspekter är form, färg, storlek och material. När det kommer till färgen är det av vikt att den inte skär sig med sovrummets allmänna färgtema. Om sovrummet följer ett visst tema, låt säga vitt/svart/grönt kan det vara av negativ natur för det estetiska att blanda in en färgkombination som t.ex. röd/rosa/lila. Om sovrummet däremot inte följer ett särskilt färgtema kan det ändå vara viktigt att utgå från de färger som finns att hitta i sovrummet.

Sängbord

Vad gäller formen är det av viktigt att den inte skiljer sig alltför mycket från resten av möblerna. Om exempelvis nattduksbordet har en mer avrundad form i ett sovrum där övriga möbler har en mer strikt, rak form kan det ge ett asymmetriskt intryck som inte ser så konsekvent och trevligt ut. Asymmetri kan vara fint, men då gäller det att hitta rätt kombination av former. Storleken är också av vikt då det är bra om nattduksborden kompletterar sängen de står vid. Om sängborden är för höga ser sängen låg ut. Om nattduksborden däremot är för korta ser sängen istället hög ut. Däremot om de är i jämnhöjd med sängen ger det ett komplett och snyggt intryck.

 

Material väljer man utefter vad som passar in med resten av möblemanget och inredningen, eller så väljer man material utefter den kvalité man vill ha. Dessa två behöver dock inte vara varandras motsatser. Det kan vara att man hittar ett material som är både stabilt och rent estetiskt passar ihop med resten av sovrummet. Om nattduksbordet ska ha annan färg än sin naturliga (dvs vara målad) kan det klart vara värt att söka efter ett nattduksbord som samtidigt har bra kvalité och kostar mer än man har råd med.