Avlastningsbord

När man inreder ett rum är det ur designsynpunkt viktigt att alla detaljer stämmer bra överens med varandra. Om en enda möbel sticker ut på ett dåligt sätt kan det förstöra helhetsperspektivet, samtidigt som en möbel som fungerar bra ihop med resten av möblerna bidrar till ett genuint och mysigt rum. Ett avlastningsbord är en av dessa detaljer som både kan tillföra mycket till, och förstöra, helhetsintrycket. Att väljas detaljer är av stor vikt. Inte nog med att avlastningsbordet bidrar till rummets estetiska skönhet, det bidrar även med funktioner av vikt. Om avlastningsbordet har en låda (eller fler) kan man bevara sina ägodelar där. Det är även en bra plats för att ställa en lampa på eller eventuellt inramat foto.

 

Viktigt att tänka på

På sajten avlastningsbord.nu menar man att viktiga detaljer att ta i beaktning när du väljer avlastningsbord är form, färg, storlek och material. Vad gäller färg är det viktigt att den inte skär sig med rummets allmänna färgtema. Om rummet följer ett visst tema, låt säga vit/beige/orange, kan det vara förödande att blanda in en färgkombination som t.ex. rosa/röd/lila. Om rummet inte följer ett särskilt färgtema kan det ändå vara viktigt att utgå från de färger som finns att hitta i respektive rum. Vad gäller formen är det av stor vikt att den inte skiljer sig alltför mycket frön övriga möbler. Ett exempel är om bordet har en mer avrundad form i ett rum där övriga möbler har en mer strikt, rak form kan det ge ett osymmetriskt intryck. Så behöver dock inte alltid vara fallet då olika former även kan komplettera varandra bra. Gäller bara att vara konsekvent med vilka former man väljer att rummet ska innehålla.

Storleken har också betydelse då det är bra om de ska kompletterar de andra möblerna de står i närheten av. Om avlastningsbordet är för högt i förhållande till en låg byrå kan det se fel ut. Om avlastningsborden passar bra in med resten av möblerna och bidrar till en dynamik som gör rummet mer “avslappnat” och “spännande” får det rummet att se mer komplett ut. avlastningsbord som kompletterar resten av möblerna ger ett positivt intryck för den som befinner sig i rummet. Vilket material det ska vara utav är upp till var och en. Antingen väljer man material utefter vad som passar in med resten av möblemanget och inredningen, eller så väljer man material utefter vilken kvalité man eftersöker. Dessa två behöver dock inte gå emot varandra. Det kan vara att man hittar ett material som är både stabilt och rent estetiskt passar ihop med resten av rummet. Om avlastningsbordet ska ha annan färg än sin naturliga (dvs vara målad) kan det klart vara värt att söka efter ett avlastningsbord som samtidigt har bra kvalité och inte överstiger den budget man har satt för sig själv.